Search
Close this search box.

Introductie

Judo is niet alleen een spannende vechtsport, maar ook een discipline die de nadruk legt op persoonlijke groei en verbetering van vaardigheden. Voor kinderen speelt het judobanden- en slippensysteem een cruciale rol bij het beoordelen en erkennen van hun vooruitgang. In deze uitgebreide blog zullen we dieper ingaan op het concept van het judobanden- en slippensysteem, inclusief de vereisten en het examenproces. Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten over het judobanden- en slippensysteem voor kinderen.

Hoe werkt het judobanden- en slippensysteem?

Het judobanden- en slippensysteem bestaat uit verschillende gekleurde judobanden die de technische vaardigheid en kennis van een judoka vertegenwoordigen. Elk kind begint met een witte judoband, ook wel de 6e Kyu genoemd. Naarmate een judoka vordert en meer ervaring opdoet, kan hij of zij hogere bandgraden behalen.

Voor kinderen onder de twaalf jaar worden gekleurde slips of “slippensysteem” aan de band toegevoegd om hun voortgang aan te geven. Senioren (12+) dragen alleen effen gekleurde judobanden zonder slippen. De volgorde van de slipkleuren is als volgt: geel, oranje, groen, blauw en bruin. Wanneer een judoka een bruine slip aan zijn band heeft en het examen succesvol aflegt, krijgt hij of zij de bijbehorende nieuwe judobandkleur uitgereikt.

Examenvereisten voor slippensysteem en judobanden:

De examenvereisten voor het slippensysteem en judobanden worden vastgesteld door de Judobond Nederland. Hoewel deze vereisten als algemene richtlijn dienen, kunnen individuele judoclubs aanvullende criteria hanteren. Bij Sportschool Herbert de Judoschool in Ede streven we ernaar onze judoka’s een veelzijdige trainingservaring te bieden, zodat ze uitblinken in verschillende technieken en voorbereid zijn op verschillende situaties. Daarnaast leren we ze ook verschillende normen en waarden.

Het bepalen van de juiste slipkleur:

Tijdens de examens wordt de ontwikkeling van een judoka beoordeeld om te bepalen of hij of zij één of twee stappen vooruitgaat in het slippensysteem. Naast technische vaardigheden worden ook elementen zoals wedstrijdprestaties, sociaal-culturele gedragingen, vermogen om andere te helpen en toewijding aan de lessen in overweging genomen. Al deze factoren dragen bij aan de groei van een judoka en dus ook in zijn vorderingen door het slippensysteem.

Judo Slippensysteem bij Sportschool Herbert

Het behalen van de zwarte judoband:

Het behalen van de zwarte judoband (1e Dan) vereist een regionaal examen waarbij judoka’s uit dezelfde regio deelnemen. Nederland is verdeeld in regio’s die elk hun eigen Dan-examens organiseren. Voordat een judoka zich specifiek op het behalen van de zwarte judoband kan richten, moet hij of zij eerst de bruine band behalen. Het behalen van de zwarte judoband vereist toewijding en jarenlange training.

Het Dan-examen:

Het Dan-examen bestaat uit twee verplichte onderdelen: Kata, een demonstratie van judotechnieken, en een vrij segment waarin de judoka verschillende technieken laat zien. Competitieve judoka’s kunnen punten verdienen door wedstrijden te winnen, waardoor ze het Kata-gedeelte kunnen overslaan. Het vrije segment is verplicht voor alle judoka’s en beoordeelt hun beheersing van technieken in verschillende situaties. De normen voor het Dan-examen worden regelmatig herzien, dus het is belangrijk om de website van de Judobond Nederland te raadplegen voor de meest actuele informatie.

Meerdere zwarte banden en de hoogste Dan-graad:

Hoewel de zwarte judoband een belangrijke prestatie is, gaat het systeem verder na het behalen van je zwarte band. De zwarte band kent meerdere gradaties, die worden aangeduid met witte of gouden strepen op de band. Judoka’s op het zesde en zevende Dan-niveau dragen een geruite rode en witte band. Er zijn ook de 9e en 10e Dan-niveaus, die worden erkend met een volledig rode band. De hoogste Dan-graad, de 11e Dan, werd postuum toegekend aan Jigoro Kano, de grondlegger van het judo. Deze band is volledig wit en symboliseert de voortdurende drang naar persoonlijke groei en verbetering.

Conclusie:

Het judobanden- en slippensysteem vormt een effectieve basis om de voortgang van kinderen te volgen en te erkennen. Door slippens en judobandgraden te verdienen, kunnen judoka’s hun technische vaardigheden verbeteren en beginnen aan een spannend pad van persoonlijke groei. Het behalen van vooruitgang binnen dit systeem vereist toewijding, inzet en een positieve mindset. Moedig je kind dus aan om te durven groeien in deze prachtige discipline, alleen het beste is goed genoeg voor jouw kind, neem vandaag nog contact op en ervaar zelf de positieve effecten van het judo op de ontwikkeling van jouw kind!
[/av_textblock]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Boek een gratis proefles

Vul het onderstaande formulier in en we nemen binnenkort contact met je op.

Contact Informatie
Proefles:
Voorkeursdatum en -tijdselectie