Search
Close this search box.

Sambo is een combinatie van worstelen, judo en zelfverdedigingstechnieken, de worstelgebaseerde vechtsport richt zich op worpen, het vastzetten van een tegenstander en het maken van klemmen. Combat Sambo onderscheid zich door het toevoegen van stoten, trappen, ellebogen en knieën, beide varianten kennen een competitievorm die wordt gereguleerd door de International Sambo Federation (FIAS) waarvan de laatste variant daarnaast wordt gebruikt door wetshandhavings- en militair personeel als zelfverdedigingssyteem.

Sambo Training Sportschool Herbert

Introductie:

Sambo is een dynamsiche en veelzijdige vechtsport met een rijke geschiedenis. In deze blog zullen we ingaan op wat Sambo inhoudt, zijn oorsprong, kenmerken en populariteit.

Oorsprong en Geschiedenis

Sambo, een acroniem voor SAMozashchita Bez Oruzhiya, wat zich vertaalt naar “zelfverdediging zonder wapens” in het Russisch, werd in de vroege jaren 1920 ontwikkeld in de Sovjet-Unie. Het doel was om een effectief vechtsysteem te creëren dat elementen van verschillende gevechtskunsten combineerde, waaronder judo, worstelen en traditionele Russische volksvechtkunsten die geschikt was voor zowel militair als civiel gebruik.

De ontwikkeling van Sambo werd geleid door Vasili Oshchepkov en Viktor Spiridonov, die hun kennis van Japanse en Europese vechtsporten gebruikten (Judo, Jiu-jitsu, worstelen) om een unieke stijl te creëren die zich richtte op zowel staande als grondtechnieken. In de loop der jaren heeft Sambo zich verder ontwikkeld en is het uitgegroeid tot een officieel erkende vechtsport, met verschillende stijlen en competities over de hele wereld.

In de beginjaren werd Sambo voornamelijk gebruikt door de Sovjet-militairen en veiligheidstroepen. Het diende als een effectieve methode voor zelfverdediging en het onderwijzen van gevechtstechnieken aan soldaten. Als gevolg van zijn succes en bruikbaarheid begon Sambo geleidelijk aan bekendheid te verwerven bij het grote publiek.

Kenmerken van Sambo

Sambo staat bekend om zijn veelzijdigheid en brede scala aan technieken. Het omvat zowel werptechnieken als grondtechnieken, waarbij de beoefenaar leert hoe hij zijn tegenstander effectief kan controleren en neutraliseren. Bovendien legt Sambo ook de nadruk op zelfverdediging, waarbij technieken worden aangeleerd om jezelf te beschermen in echte gevechtssituaties.

Een van de unieke kenmerken van Sambo is het gebruik van jassen tijdens trainingen en wedstrijden. Deze jassen, genaamd kurtka’s, stellen de beoefenaars in staat om grijptechnieken toe te passen en hun tegenstander te controleren. Het gebruik van kurtka’s voegt een extra uitdaging en dimensie toe aan de sport, en bevordert de ontwikkeling van kracht, techniek en strategisch denken.

Hier zijn enkele voordelen van Sambo:

Competities en Stijlen

Sambo kent verschillende competitieve vormen, waaronder Sport Sambo en Combat Sambo. Sport Sambo legt de nadruk op technische vaardigheden, waarbij deelnemers punten scoren door middel van worpen, grepen en controleposities. Combat Sambo daarentegen richt zich meer op realistische zelfverdedigingssituaties en omvat ook stoten, trappen en het gebruik van gewrichtsklemmen.

De populariteit van Sambo is de afgelopen decennia gestaag gegroeid, zowel op nationaal als internationaal niveau. Het wordt nu beoefend in verschillende landen over de hele wereld, en er worden regelmatig Sambo wedstrijden georganiseerd, veelal vanuit de FIAS organisatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Boek een gratis proefles

Vul het onderstaande formulier in en we nemen binnenkort contact met je op.

Contact Informatie
Proefles:
Voorkeursdatum en -tijdselectie