Search
Close this search box.

Het traject van Braziliaanse Jiu Jitsu (BJJ) kent verschillende mijlpalen, waarbij de blauwe band vaak als een zeer belangrijk keerpunt wordt beschouwd. Het markeert de overgang van de beginnersfase naar het gevorderd niveau. Maar hoe gevaarlijk is een BJJ-blauwe band eigenlijk? In dit artikel zullen we ingaan op de kwaliteiten en vaardigheden die een blauwe band geducht maken, hun mogelijke voortgang naar uiteindelijk de zwarte band, het proces om een blauwe band te verdienen, de invloed van het beginnen als kind, de technische aspecten die van een blauwe band drager worden verwacht en de invloed van competitie op hun vaardigheden.

BJJ Blue Belt Ede

Wat maakt een blauwe band gevaarlijk?

Wanneer een student het niveau van de blauwe band bereikt in BJJ, worden ze vaak geduchte atleten. Ze hebben de beginnersfase achter zich gelaten en worden gezien als onoverwinnelijk door witte banden. Bovendien hebben ze een honger en drive om uit te blinken en voortdurend op zoek te gaan naar uitdagingen en overwinningen tegen hoger gerangschikte banden binnen hun academie. Blauwe banden ontwikkelen ook vaak een dorst naar competitie, waarbij ze hun vaardigheden graag testen tegen tegenstanders wanneer mogelijk.

Het behalen van een nieuwe band betekent dat een student de basisprincipes van Jiu Jitsu heeft begrepen en nu klaar is om zijn technische vaardigheden te verfijnen als ook de eerste stap naar de advance game te maken. Blauwe banden kunnen geobsedeerd raken door de kunst en hun initiële verwachtingen overtreffen, ze omarmen de BJJ-lifestyle. Naarmate ze hoger gerangschikte banden kunnen verslaan met armklemmen en verwurgingen, groeit hun zelfvertrouwen, waardoor ze zowel in competities als trainingssessies een aanzienlijke bedreiging vormen. Blauwe banden zijn relatief nieuw in BJJ, maar ze hebben een honger om de rangorde te beklimmen. Vergeleken met hogere banden die meer tijd hebben besteed aan de vechtkunst, kunnen blauwe banden dodelijke atleten zijn die hun nieuwe vaardigheden tonen.

Worden blauwe banden uiteindelijk zwarte banden?

De weg van blauwe band naar zwarte band is zeker mogelijk, maar het is een zeer zware en vaak lange reis. De houders van een blauwe band moeten hun trainingsuren verdubbelen en zich richten op het verbeteren van hun technische vaardigheden. Om een zwarte band te bereiken, is meer nodig dan alleen kennis en vaardigheid; het is een strijd die het rollen met beoefenaars van alle niveaus omvat, het testen van zichzelf tegen hogere banden en het verfijnen van technieken tegen lagere banden. Toewijding, continuïteit en aanzienlijke technische vaardigheid zijn essentiële factoren op weg naar het behalen van een zwarte band.

Niet alle blauwe banden zullen uiteindelijk het niveau van zwarte band bereiken. Sommigen kunnen stagneren of zelfs op dit niveau stoppen vanwege verschillende factoren, zoals blessures, familie omstandigheden of andere veranderingen in het leven of een gevoel van tevredenheid met het behalen van de blauwe band. Om door te gaan naar het laatste niveau, moeten blauwe banden een onwrikbare toewijding, focus en continuïteit in hun training behouden en aanzienlijke technische vaardigheden aantonen.

Hoe verdien je de blauwe band in BJJ?

Het verdienen van een blauwe band in BJJ vereist het begrijpen van de fundamentele technieken en principes van de kunst. Beginners moeten vertrouwd raken met de basisprincipes en zich aanpassen aan de leerprocessen die betrokken zijn bij Jiu Jitsu-bewegingen. Het opbouwen van een sterke basis door het leren van fundamentele technieken en concepten is essentieel. Naast technische aspecten dragen eigenschappen zoals bescheidenheid, integriteit en sportiviteit bij aan de vooruitgang van een student en de kans om het volgende bandniveau te behalen.

Hard werken, consistentie tonen en het ontwikkelen van fundamentele vaardigheden zijn doorgaans vereisten voor het verdienen van een blauwe band. Deelnemen aan competities kan ook de progressie naar de rang van blauwe band versnellen, omdat het studenten uitdaagt om hun grenzen te verleggen en de competitieve aard van BJJ te omarmen.

Zijn blauwe banden gevaarlijker als ze beginnen als kind?

Er is een significant verschil tussen een blauwe band die zijn BJJ-reis begon als kind in vergelijking met iemand die als volwassen witte band begon. Volwassenen beginnen vaak met minder fitheid en behendigheid, maar na een solide begrip van de subtiliteiten van BJJ en het in de praktijk brengen ervan, kunnen ze de blauwe band bereiken in ongeveer twee jaar. Hoewel de promotie verdiend is, kan het behalen van een hoog vaardigheidsniveau in zo’n korte tijd een uitdaging zijn.

Aan de andere kant volgen kinderen die op jonge leeftijd met BJJ beginnen een riemrangsysteem dat speciaal is ontworpen voor de jeugd. Gedurende meer dan tien jaar maken ze progressie door dertien verschillende gekleurde banden, waarbij ze uitgebreide vaardigheden opdoen. Tegen de tijd dat een kind op zestienjarige leeftijd zijn blauwe band ontvangt, heeft het technische uitmuntendheid en een fel Jiu Jitsu-spel ontwikkeld. Vroeg beginnen stelt jonge studenten in staat hun vooruitgang bij te houden en haalbare doelen te stellen, waardoor ze in technisch opzicht gevaarlijker worden.

Wat zijn de technische aspecten die gepaard gaan met het zijn van een blauwe band?

Het dragen van een blauwe band vereist een bepaalde technische vaardigheid. Hoewel specifieke vereisten kunnen variëren tussen academies en coaches, zijn er essentiële aspecten die consistent blijven. Een blauwe band moet een uitgebreid begrip hebben van belangrijke posities zoals de guard, mount, back mount, side control, turtle positie, het maken van takedowns inclusief verschillende ontsnappingen uit deze posities alsook het beheersen van zelfverdedigingstechnieken. Bovendien moeten ze bekend zijn met het verdedigen en ontsnappen aan klemmen.

Het handhaven van goede druk op het lichaam, het begrijpen van een juiste guard en het beheersen van crossface, underhooks en overhooks zijn cruciale vaardigheden voor een blauwe band. Het behouden van en het verkrijgen van controle is zeer belangrijk, als ook het ontsnappen of herstellen van een slechte positie zoals mount of zijcontrole is erg belangrijk. Het ontwikkelen van een solide guard, inclusief half guard en knee shield, is essentieel. Bovendien moeten blauwe banden bekwaam zijn in het doorbreken van de guard en het uitvoeren van passeer technieken.

Een goed begrip van de grappling game, inclusief dominante grepen, herpositionering en het verbreken van grepen, is ook belangrijk. Blauwe banden moeten een bekwaam stand-up game hebben, met takedowns en het vermogen om staande gevechten te doorstaan. Een sterk sweepspel en een repertoire van effectieve klemtechnieken worden ook verwacht, hoewel beheersing van elke techniek niet vereist is. Naarmate blauwe banden richting het niveau van paarse band vorderen, moeten ze hun algehele speelstijl samenstellen.

Maakt deelname aan competities blauwe banden gevaarlijker?

Deelnemen aan BJJ-toernooien is een uitstekende manier voor blauwe band-atleten om hun vaardigheden te testen en te verbeteren. De competitieve arena biedt een scenario van een echte strijd en daagt het Jiu Jitsu-spel van een student uit. De intensiteit van competitie helpt blauwe banden zich aan te passen en veerkrachtiger te worden. Door consequent tegenstanders van andere sportscholen te confronteren, ervaren deelnemers een hoger niveau van intensiteit in het rollen, wat zich vertaalt naar hun training op hun eigen sportschool.

Deelnemers hebben een sterke wens om te winnen, wat hen ertoe aanzet harder en slimmer te trainen. Ze neigen sneller vooruit te gaan dan niet-deelnemers die voornamelijk als hobby trainen. Deelname aan competities helpt blauwe banden om hun vaardigheden te verbeteren, hun coaches te imponeren en hun volgende bandniveau na te streven. Met hun honger om hogere niveaus in BJJ te bereiken, worden blauwe banden natuurlijke jagers en worden ze als gevaarlijk beschouwd in de grapplingwereld.

Samengevat vertegenwoordigt een BJJ-blauwe band een belangrijke fase in de reis van een student. Ze bezitten de vaardigheden en motivatie om geduchte tegenstanders te zijn op de mat en zoeken voortdurend naar verbetering en uitdaging. Hoewel de weg naar een zwarte band niet gemakkelijk is en niet alle blauwe banden dit niveau zullen bereiken, is een blauwe band een serieuze beoefenaar van de kunst en wordt hij als gevaarlijk beschouwd in BJJ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Boek een gratis proefles

Vul het onderstaande formulier in en we nemen binnenkort contact met je op.

Contact Informatie
Proefles:
Voorkeursdatum en -tijdselectie